Nemi gyógyászat, bőrrák megelőzés, általános bőrgyógyászat

A bőrrákról

Az utóbbi évtizedekben a bőrrák előfordulása drámai emelkedést mutat. Alapítványunk célja a bőrdaganatok szűrése, korai felismerése, illetve megelőzése, a lakosság felvilágosítása, szakmai háttérrel. 
A bőrrák a leggyakoribb rákféleség, az összes rosszindulatú daganat 40 százaléka. 3 típusát különböztetjük meg. 
basalioma (2.-3. Kép) a hám legalsó rétegéből kiinduló rosszindulatú daganat, mely lassan növekszik, a környező szöveteket roncsolja. Távoli áttétet nem képez. Gyakran alakul ki fénynek kitett testtájakon. Basalioma gyanúja merül fel hónapok-évek óta nem gyógyuló sebek esetén. Korai felismerés és kezelés, gyógyuláshoz vezet. 
Második típusa a spinalioma (laphámsejtes carcinoma)(5.-6. Kép), mely gyorsabban növekszik, környezetébe és a mélyebb szövetekben terjed, távoli áttétet is képezhet. Korai felismerése és ellátása döntő fontosságú. 
A legveszélyesebb bőrrákfajta a melanoma malignum (7.-11. Kép), mely festéksejtekből indul ki, áttétképzésre hajlamos. A melanoma az egyéb ráktípusok közül is az egyik legrosszindulatúbb. Az elmúlt 30 évben gyakorisága drámai növekedést mutatott. Kialakulásában az UV sugárzás (napfény, szolárium!) szerepét hangsúlyozzák, főként a gyermekkorban elszenvedett napégését. Az esetek 30 %-ában anyajegyből indul ki, azonban a korábban ép bőrön is kialakulhat. Ezért kiemelt fontosságú az anyajegyek szűrővizsgálata és az újonnan képződő bőrelváltozások vizsgálata. A korábbi szabály, miszerint akkor kell orvoshoz fordulni mikor az anyajegy növekszik, színe megváltozik vagy vérzik, idejétmúlt. Ezen eseteknél általában már rosszindulatú elfajulás áll fenn. Ezért ennél korábbi stádiumban kell kiszűrni és eltávolítani a gyanús anyajegyeket. A beteg életkilátásait a korai felismerés és kezelés határozza meg.

Bőrgyógyászati szűrésre bejelentkezés: 06-70/597-8111 

E-mail: borgyogyasz@gmail.com 

Amennyiben nem tud személyesen eljönni rendelésünkre, küldje el e-mailben panaszát fotóval együtt. 
Válaszlevélben küldjük a diagnózist. 
Online vizsgálat díja: 6000 Ft 

1. kép

Jó indulatú anyajegy

2. kép

Dysplasticus (szabálytalan) anyajegy, eltávolítása indokolt

3. kép

Basalioma

4. kép

Basalioma

5. kép

Laphámrák

6. kép

Laphámrák

7. kép

Melanoma

8. kép

Melanoma

9. kép

Melanoma

10. kép

Melanoma

11. kép

Melanoma